Fractions in Disguise - Exercise 1.3 Class 8 Maths - Chapter 1 NCERT Solutions
Class 8 Maths NCERT Ganita Prakash Term 2 Chapter 1 Fractions in Disguise Exercise 1.3 detailed solutions are prepared by the expert mentors at ALLEN, following the updated NCERT syllabus. The solutions make the learning process simple and effective, helping students understand the questions and methods covered in the exercise for their final exams.Exercise 1.3 emphasises mainly on using percentages to understand and solve quantity-based situations, such as finding the original quantity when a percentage and its corresponding quantity are given, calculating the selling price when a profit margin is given, working with percentage increase and decrease, calculating discounts, and applying GST to prices.
1.0Download Class 8 Maths Chapter 1 Ex 1.3 NCERT Solutions PDF
Download the detailed solutions for Ganita Prakash Term 2 Chapter 1, Fractions in Disguise Exercise 1.3, provided here for better understanding and effective learning.
2.0Detailed NCERT Solutions on Fractions in Disguise Exercise 1.3 Class 8 Maths (Ganita Prakashan Term 2)
1. If a shopkeeper buys a geometry box of ₹75 and sells it for ₹110, what is his profit margin with respect to the cost?
Sol. Profit =₹110−₹75=₹35
Profit % = 7535×100
=0.4667×100=46.67%
2. I am a carpenter, and I make chairs. The cost of materials for a chair is ₹475, and I want to have a profit margin of 50%. At what price should I sell a chair?
Sol. Cost of material = ₹475
Profit =50% of 475
=10050×475=₹237.50
Sale price
=₹475+₹237.50=₹712.50
3. The total sales of a company (also called revenue) were ₹2.5 crore last year. They had a healthy profit margin of 25%. What was the total expenditure (costs) of the company last year?
Sol. Let the total expenditure (cost) be x
Then profit =₹10025x or ₹0.25x
∴ Revenue =x+0.25x=2.5 crores
⇒1.25x=2.5
⇒x=1.252.5=125250=2
∴ The total expenditure of the company is ₹2 crore
4. A clothing shop offers a 25% discount on all shirts. If the original price of a shirt is ₹300, how much will Anwar have to pay to buy this shirt?
Sol. Marked price =₹300
Discount =₹10025×300=₹75
Sale price
= ₹300 - ₹75 = ₹225
5. The petrol price in 2015 was ₹60 and ₹100 in 2025. What is the percentage increase in the price of petrol?
(i) 50%
(ii) 40%
(iii) 60%
(iv) 66.66%
(v) 140%
(vi) 160.66%
Sol. Increase in price =₹100−₹60=₹40
Increase %=6040×100%=6632%
or 66.66%
6. Samson bought a car for ₹4,40,000 after getting a 15% discount from the car dealer. What was the original price of the car?
Sol. Let the marked price of the car be ₹x
Discount =10015x=0.15x
Sale price =x−0.15x=0.85x
Now 0.85x=4,40,000
x=0.854,40,000=517647
Marked price of the car is ₹5,17,647.
7. 1600 people voted in an election, and the winner got 500 votes. What percent of the total votes did the winner get? Can you guess the minimum number of candidates who stood for the election?
Sol. Vote % (winner) =×100%=31.25% and 100÷31.25=3.2
∴ In all, there were at least 4 candidates.
This means at least 3 more candidates.
8. The price of 1 kg of rice was ₹38 in 2024. It is ₹42 in 2025. What is the rate of inflation? (Inflation is the percentage increase in prices.)
Sol. Increase in price =₹42−₹38=₹4
Rate of inflation =384×100%=10.52%
9. A number increased by 20% becomes 90. What is the number?
Sol. 120% of a number is 90
∴1% of the number is 12090
100% of the number =12090×100=75
Therefore, the number was 75.
10. A milkman sold two buffaloes for ₹80,000 each. On one of them, he made a profit of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall profit or loss.
Sol. SP of 1st buffalo =₹80,000
Profit% = 5%
∴CP=₹100+5100×80,000=₹76,190
SP of 2nd buffalo =₹80,000
Loss % =10 %
∴CP=₹100−10100×80,000=₹88,889
Total CP = ₹76,190 + ₹88,889 = ₹1,65,079
Total SP = ₹80,000 + ₹80,000 = ₹1,60,000
Loss = ₹1,65,079 - ₹1,60,000 = ₹5,079
Loss%=1650795079×100%=3%
11. The population of elephants in a national park increased by 5% in the last decade. If the population of the elephants over the last decade is p , the population now is
(i) p×0.5
(ii) p×0.05
(iii) p×1.5
(iv) p×1.05
(v) p+1.50
Sol. (iv) p×1.05
Population 10 years ago = p
Increase in population =1005P=0.05p
∴ Current population =p+0.05p=1.05p
12. Which of the following statements(s) means the same as - "The demand for cameras has fallen by 85% in the last decade"?
(i) The demand now is 85% of the demand a decade ago.
(ii) The demand a decade ago was 85% of the demand now.
(iii) The demand now is 15% of the demand a decade ago.
(iv) The demand a decade ago was 15% of the demand now.
(v) The demand a decade ago was 185% of the demand now.
(vi) The demand now is 185% of the demand a decade ago.
Sol. Statement: The demand for cameras has fallen by 85% in last decade.
Only (iii) means the same.
3.0Key Concepts of Chapter 1- Fractions in Disguise Exercise 1.3
- Finding percentage increase and percentage decrease in quantities.
- Calculating profit and profit margin using percentages.
- Finding the selling price when the profit percentage is given.
- Calculating discounts and the price after applying a discount.
- Applying GST and other percentage-based taxes to a given price.
- Comparing quantities or values using percentage relationships.
- Solving real-life problems involving profit, discounts, taxes, and percentage changes.
4.0Benefits of NCERT Solutions Class 8 Maths Chapter 1 Exercise 1.3
- Explains how percentage increase and decrease are calculated from the original value.
- Shows the difference between profit percentage and profit margin in the given problems.
- Breaks down calculations involving cost price, selling price, and profit percentage.
- Explains how a discount percentage changes the marked price and final selling price.
- Shows how GST percentage is applied to calculate the final price.
- Helps solve multi-step questions where profit, discount, or tax percentages are applied successively.
- Clarifies percentage-based comparisons and changes in real-life pricing situations.